yebisuNyligen hade vi ett besök av ett intressant sällskap, bland andra en japan. Då fick jag i present en japansk öl. Nu har jag alltså stiftat bekantskap med en hittills okänd ölsort. Namnet på det här ölet transkriberas till latinska bokstäver med ett ”y” men utalas ”ebisu”. Det är en ljusgul öl med lite bitter arom och eftersmak. Jag fick berättat för mig av vår japansk gäst att öl ses som törstsläckande dryck. Därför är japaner inte lika kräsna och ställer inte så stora krav på smak. Men just det här ölet hör till en av de godaste och smakrikaste ölsorterna i Japan. Det anses också vara av finare sort. Det tillverkas av Sapporo bryggeri i Tokyo sen 1890-talet. Min förvåning blev svår att dölja när vår gäst berättade att öl var en dryck för välbeställda japaner fram till 1960-talet. Först då sjönk priset och öl blev en dryck som gemene man började ha råd att unna sig. Det var vid den tiden då Japan började repa sig ekonomiskt.

Efteråt blev jag lite nyfiken och har med hjälp av min trotjänare internet hittat mycket information om öl i Japan och inte minst om Sapporo bryggeriet. Där finns det tydligen också Yebisu Beer Museum. Men det finns också flera ölfestivaler i Japan också. Det hade allt varit roligt och värt att besöka!

(Visited 83 times, 1 visits today)