Ett vanligt öl recept brukar kunna innehålla ett par sorters malt, några varianter av humle, vatten samt en särskild typ av jäst. När du läser öl recept handlar det inte så mycket om olika ingredienser som när det gäller vanliga recept. Under de tusentals år människor bryggt öl har man helt enkelt lärt sig vilka ingredienser som som passar bäst för en viss typ av öl och själva bryggprocessen är nästan viktigare för smaken på ölet än om du eller bryggeriet provat nya smakämnen. I öl recept brukar man precisera vilka temperaturer som ger önskat resultat under bryggningens olika steg. Olika temperaturer under lakningen löser ut olika sockerarter ur malten och ger olika färg på ölet. Olika temperatur under torkning och rostning av malten spelar också roll. Skillnader i temperatur under jäsningen påverkar bland annat alkoholstyrkan på ölet. Något som kan skilja sig åt är valet av stärkelsekälla (sockret som jästen omvandlar till alkohol). Kornmalt är överlägset vanligast men vete är populärt då det ger en karaktäristisk fruktig smak. Enklare, industriellt producerade ölsorter, utgår ibland från ris eller majs i sina recept. En krydda som ingår i nästan alla öl recept är humle. Frågan är bara vilken typ av humle som används? Det finns sorter som väljs ut på grund av de ger mycket beska och andra som är kända för att ge smaken mer nyanser. När det gäller övriga ingredienser i ett öl recept beror valet ofta på i vilket land ölet bryggs. Kryddor som pors, ljung, fänkål, koriander och pomerans är vanligt i Sverige. I andra länder använder man traditionellt kanel, råsocker, choklad och apelsinskal för att ge bara några få exempel. På senare år har det blivit allt populärare att experimentera med nya smaker i öl. På krogen kan du hitta öl som smakar äppelkaka, lakrits och chilipeppar!

(Visited 335 times, 1 visits today)