öl utan humle

Malt och humle har länge varit traditionella ingredienser vid ölbryggning. Att tillverka öl utan humle är i dagsläget något som väldigt få bryggerier gör och då i liten skala. Tillverkningen av öl utvecklades under medeltiden i vissa kloster, och fortfarande ligger den tidens kunskap till grund för dagens bryggande. På senare år har flera mindre bryggerier startat, där man värnar om hantverket eller vill få fram en viss smak på sitt öl. Att brygga öl utan humle är dock svårt, och inte något många satsar på. Det behövs tid och kunskap för att ersätta den mustiga humlesmaken med rätt kryddning. Pors sägs vara en ingrediens som kan användas istället för humle. Även malört, gran- och tallskott sägs kunna tillsättas för smak. Förutom att tillsätta humle för smakens skull så används det även för hållbarheten. Att ölet skulle hålla länge var viktigt förr i tiden. Skulle du vilja komma igång och experimentera fram ett nytt öl utan humle på marknaden? Då kan ett lån på 5000 kronor vara det du behöver för att bli vår nästa ölbryggare.

(Visited 504 times, 2 visits today)