Ölbryggning kan vara allt ifrån en ganska enkel syssla i köket med en jäshink och ett startkit till en avancerad konst för professionella bryggare och avancerade ölnördar. Att brygga öl förenar många färdigheter och du kan hitta en ingång i hobbyn genom att vara intresserad av teknik, kemin bakom ölbryggning eller kreativa experiment med olika smaker och ingredienser. När det gäller de viktigaste ingredienserna i öl, malt, humle, jäst och vatten och hur de påverkar varandra finns det mycket att lära sig; om du vill! För varje sats du brygger kommer du att lära dig lite mer och på internet och i bokhandeln finns tips och råd på många olika nivåer, oavsett hur avancerat du du vill arbeta med det. Du hittar även utrustning i handeln som passar alla ambitionsnivåer från en engångsgrej inför en fest till automatiserade bryggverk och utrustning som kan användas på microbryggerier som levererar till barer och butiker.Hur går då bryggningen till? Ölbryggning går till som så att man lakar ur malt med hjälp av varmt vatten. Vilken temperatur och hur länge du lakar avgör bland annat vilka sockerarter och smakämnen malten ger ifrån sig och det har såklart stor effekt på det färdiga ölet. Blandningen du får brukar sedan sedan filtreras och kokas tillsammans med andra ingredienser som ger mer smak och karaktär till ölet. Humle är den klart vanligaste ingrediensen eftersom den ger en beska som balanserar sockret från malten och dessutom ett oöverträffat smakdjup och en viss konserverande verkan. När ölet kylts tillsatts jäst. De finns väldigt många olika jästsorter som har olika egenskaper. Vilken jäst du väljer och vid vilken temperatur man sedan låter ölet jäsa har stor betydelse för slutresultatet. Ett skummande stop god öl!

(Visited 172 times, 1 visits today)