Idag är det enklare än någonsin att organisera en trevlig ölprovning. I Sverige har vi så många olika ölsorter på Systembolaget och dessutom möjlighet att specialimportera ovanliga öl och få dem levererade direkt hem. Detta gör det möjligt att arrangera ölprovningar som kan vara ganska avgränsade och kanske enbart handla om att till exempel prova olika sorters Indian Pale Ale, att utse det bästa julölet eller om att prova alla öl från ett visst bryggeri. Självklart kan du också göra en mindre specifik ölprovning om syftet med den är att lära nybörjare mer om öl. Då kan du bjuda bjuda på, till exempel, ett ljust veteöl, en mörk lager, ett öl av pilsnertyp och kanske en lagrad porter. En ölprovning för ölnördar kan däremot vara blind och arrangerad som en tävling där det gäller att gissa ölsort. Nu för tiden är det även vanligt att öl kvalitetsbedöms av utbildade öldomare under ölprovningar och sådana tillställningar kan vara viktiga för bryggerier som presterar bra. Saker som kan inverka negativt vid ölprovning är riktigt starkt kryddad mat – som annars ofta är jättegod till kall öl. Glöm heller inte att lukta på ölen när du provar den och använd gärna ett kupat glas utvecklat särskilt för öl som håller kolsyran och aromerna. Det är bäst att prova öl i rum utan starka dofter och många erfarna ölprovare uppskattar vita dukar eftersom det gör att man lättare ser ölets färg. Ölets serveringstemperatur är mycket viktig, men det är svårt att ge något generellt råd eftersom olika sorter passar bäst vid olika temperaturer. Detta kan vara ett argument för att anordna en ölprovning med bara en typ av öl, som man då låter ha en för sin typ optimal temperatur. Som en liten riktlinje vill jag bara säga att ljusa enkla öl avnjuts bäst när de är iskalla och att mörkare, lagrade och alkoholstarka öl ska drickas vid en högre temperatur eftersom smakerna kommer fram bättre då.

(Visited 147 times, 1 visits today)